מכשירי חשמל שונים מסוגלים לא רק להקל על חיי היום יום בביצוע פעולות שונות כפי שניתן לראות במכשירים כגון מדיח הכלים או מכונת הכביסה. מכשירי חשמל כמו המזגן שכולנו מכירים מאפשרים גם להשיג שליטה על הטמפרטורה בתוך הבית או בכל מבנה אחר ובכך לשפר את איכות החיים במידה ניכרת.
אך גם כאשר רוכשים מזגן חדש, אמצעי שנחשב על פניו כאביזר בטיחותי מאוד לחימום וקירור חלל הפנים יש לזכור את קיומם של הבדלים ניכרים בין מזגנים שונים. באמצעות תשומת לב ראויה ניתן לרכוש מזגן שיהיה טוב יותר וגם בטוח יותר לשימוש.
תקנים ומזגנים
מכשירי חשמל רבים יכולים להיראות בעיניו של אדם מן השורה כמתקדמים, יפים וחדישים. אך מראה עיניים בהחלט יכול להטעות וגם אם מרבית המזגנים נחשבים למכשירים בטוחים, אי אפשר להסתפק בחזות החיצונית. חשוב מאוד לבדוק האם המזגן שאותו עומדים לרכוש במיטב כספנו הוא בטוח ויעיל וניתן לעשות זאת באמצעות בדיקה של עמידה בתקנים.
תקנים יכולים להיות מקומיים או בינלאומיים, אך משמעותם היא אחת. המשמעות היא שגורם מוסמך ביצע בדיקות שונות, וידא שהמזגן פועל כשורה, בדק מדדים שונים כמו קיום של תקלות לאחר זמן מסוים של הפעלה, נטייה להתחממות, קיום של חלקים לא בטיחותיים וכדומה. כאשר רוכשים מזגן שעומד בתקנים מחמירים קונים למעשה מכשיר בטוח יותר לשימוש.
מזגנים מאושרים
ישנם הבדלים ניכרים למדי ביעילותם של מזגנים שונים. בנוסף, יש מזגנים שנחשבים למועדים יותר לתקלות ויש כאלה שנחשבים לעמידים יותר ומעצם טבעם – גם לבטוחים יותר. משום כך, חשוב לא רק לבדוק את רמת הדירוג האנרגטי המופיעה על גבי תווית המודבקת על המזגנים החדישים.
חשוב לא פחות לשים לב שיש דגמים מסוימים של מזגנים שקיבלו אישור שיווק מטעם משרד התשתיות הלאומיות ויש כאלה שהוחלט למנוע את שיווקם בארץ. למרות שקריטריון מרכזי לאישור השיווק הוא קריטריון היעילות, דגמים שלא מאושרים כיום לשיווק בארץ נחשבים בדרך כלל למיושנים יותר ולכן – גם מועדים יותר לבעיות.
משרד התשתיות הלאומיות מפרסם מעת לעת רשימה של מזגנים שמותר לשווק בארץ ולעומתם – כאלה שנאסר על שיווקם בישראל.
כללים לשימוש בטוח
גם לאחר שבדקתם את המאפיינים של המזגנים שנראו לכם מתאימים ובחרתם בדגם איכותי ובטוח לשימוש יש היבטים נוספים שכדאי לקחת בחשבון. ההיבטים החשובים כוללים גם דגשים בטיחותיים, שישמרו מפני קלקולים ואפילו מפני שריפות. למשל:
- הפעלה וכיבוי – כמו כל מכשיר חשמלי אחר, לא מומלץ להשאיר את המזגן דולק לאורך זמן במידה והבית ריק מאדם. מטעמי חיסכון אך גם מטעמי בטיחות – חשוב לזכור לכבות את המזגן בטרם יוצאים מהבית.
- מתח נפרד – ישנם סוגים שונים של מזגנים, בהם גם כאלה שנחשבים לחזקים במיוחד (מעל לשני כוחות סוס). במידה ומדובר במזגן מהסוג החזק, מומלץ לחבר אותו בקו חשמל נפרד מזה שמספק חשמל לשאר המכשירים החשמליים בבית.
- תפעול נכון – את המזגן יש לתפעל ולתחזק על פי הוראות היצרן. על מנת ליעל את פעילותו יש לבצע ניקוי של המסננים מעת לעת ואם יש אינדיקציה לתקלה או פעילות לא תקינה, רעש לא מוכר וכיוצא בזה – יש להתייעץ עם טכנאי מוסמך.
- נמנעים ממפצל – מלבד העובדה שחשוב לוודא שהמזגן מחובר לשקע חשמלי תקין, לא שבור או חרוך, יש גם להימנע ככל האפשר משימוש במפצל. מכיוון שמזגן הוא מכשיר חשמלי חזק מאוד, שצורך חשמל רב, מפצל מעלה את הסיכון לשריפה באופן ניכר ואם צריך – עדיף להתקין נקודת חשמל נוספת.